לשימוש בחומרי הדברה בחקלאות יש השלכות מדאיגות על בריאות האדם והסביבה, כולל ירידה במגוון הביולוגי וזיהום מקורות מזון. חומרים ספציפיים כמו גלייפוסט וניאוניקוטינואידים נקשרו לסיכונים בריאותיים חמורים ולירידה באוכלוסיות הדבורים. כדי להפחית סיכונים אלה, מומלץ לבחור מוצרים אורגניים או מקומיים, שבדרך כלל מכילים פחות כימיקלים מזיקים.
דברים שכדאי לזכור:
- חומרי הדברה מסוכנים הן לבריאות והן לסביבה.
- גלייפוסט הוא חומר מסרטן אפשרי ונמצא בשימוש נרחב במוצרים חקלאיים.
- ניאוניקוטינואידים מאיימים על הדבורים ועל המגוון הביולוגי, דבר שיש לו השלכות על מערכות אקולוגיות.
- בחרו מוצרים אורגניים או מקומיים כדי להפחית את החשיפה לחומרי הדברה.
- בצרפת, עד 80% מהפירות מכילים חומרי הדברה, כאשר דובדבנים וענבים הם המזוהמים ביותר.
חומרי הדברה: מסוכנים לבריאות ולסביבה
חומרי הדברה הם כימיקלים המשמשים לשליטה במזיקים, עשבים שוטים ומחלות בגידולים. בעוד שהם יכולים להגביר את הפרודוקטיביות החקלאית, ישנן חששות רציניים לגבי השפעתם על בריאות האדם והסביבה. רבים מחומרים אלה מסווגים כמסוכנים ויכולים להוביל לתופעות לוואי ארוכות טווח. ההשלכות השליליות של שימוש בחומרי הדברה ניכרות באובדן המגוון הביולוגי, זיהום קרקעות ומקורות מים ובעיות בריאותיות חמורות בבני אדם.
גליפוסט: עלול להיות מסרטן (WHO)
גליפוסט הוא אחד מקוטלי העשבים הנפוצים ביותר בעולם. ארגון הבריאות העולמי (WHO) ציין כי גליפוסט עשוי להיות מסרטן בבני אדם. עובדה זו הוביל לחששות בקרב צרכנים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות לגבי בטיחות המזון המטופל בחומר זה. מחקרים הראו כי חשיפה לגליפוסט יכולה להיות קשורה למספר סוגים של סרטן, מה שמגביר את הדחיפות לשקול מחדש את השימוש בחומר זה.
ניאוניקוטינואידים: מזיקים לדבורים ולמגוון הביולוגי
ניאוניקוטינואידים הם סוג של קוטלי חרקים הנמצאים בשימוש נרחב בחקלאות. כימיקלים אלה מזיקים במיוחד לדבורים ולמאביקים חשובים אחרים, ויש להם השפעה ישירה על המגוון הביולוגי. לירידה באוכלוסיות הדבורים יש השלכות מדאיגות על מערכות אקולוגיות וייצור מזון, שכן דבורים חיוניות להאבקה של גידולים רבים.
כלורדקון: קשור לסרטן, נמצא בקרקע האנטילים
כלורדקון הוא חומר הדברה שהיה בשימוש נרחב באנטילים הצרפתיים בעבר וכעת נמצא בקרקע. הוא קשור לסיכון מוגבר לסרטן ויש לו השפעות מתמשכות על בריאות האוכלוסייה המקומית והסביבה. נוכחותו של חומר זה בקרקע ממחישה את ההשפעה המתמשכת של חומרי הדברה ואת הצורך ברגולציה ובמעקב מחמירים.
דחיפות: צמצום השימוש בחומרי הדברה חיוני לבריאות ולמערכת האקולוגית
הצורך להפחית את השימוש בחומרי הדברה הופך דחוף יותר ויותר. הגנה על הבריאות והמערכת האקולוגית דורשת מאמץ קולקטיבי מצד ממשלות, חקלאים וצרכנים. קידום שיטות חקלאיות בנות קיימא והפחתת התלות בכימיקלים הם קריטיים לעתיד בריא.
מפה: ארגון NGO Générations Futures מציג את השימוש בחומרי הדברה בצרפת
ארגון NGO Générations Futures פיתח מפה המציגה את השימוש בחומרי הדברה בצרפת. מפה זו מספקת סקירה כללית חשובה של האזורים שבהם חומרי הדברה נמצאים בשימוש הרב ביותר, ויכולה לשמש ככלי עבור קובעי מדיניות והציבור לקבלת החלטות מושכלות לגבי השימוש בכימיקלים אלה.
3 המחוזות המובילים
בצרפת, ישנם כמה מחוזות שבהם השימוש בחומרי הדברה גבוה במיוחד. שלושת המחוזות המובילים כוללים: ז'ירונד, עם 3,377 טון המהווים 5% מהשימוש הלאומי; הרוֹ, הידועה בשימושה הגבוה; וגארד, שם קוטלי פטריות משמשים בעיקר באזורי יין. נתונים אלה מדגישים את הצורך באמצעים ממוקדים להפחתת השימוש בחומרי הדברה באזורים אלה.
פירות וירקות שונים: 48% מהירקות, 80% מהפירות מכילים חומרי הדברה
ממצא מדאיג הוא שכמות משמעותית של פירות וירקות מכילים חומרי הדברה. על פי נתונים עדכניים, 48% מהירקות ועד 80% מהפירות מכילים חומרי הדברה. זה מעלה שאלות לגבי בטיחות המזון שלנו והצורך לשקול חלופות.
המזוהמים ביותר: מלפפונים, אנדיב, עגבניות
מבין הירקות, מלפפונים, אנדיב ועגבניות הם המוצרים המזוהמים ביותר. אחוז הזיהום יכול להגיע ל-52% עבור מלפפונים ו-50% עבור אנדיב, דבר המצביע על כך שצרכנים צריכים להיות מודעים לבחירות המזון שלהם.
פירות: דובדבנים, ענבים, קלמנטינות/מנדרינות
מבחינת פירות, דובדבנים, ענבים וקלמנטינות/מנדרינות הם הזנים המזוהמים ביותר. כמעט 100% מהדובדבנים ו-98% מהענבים מכילים חומרי הדברה, וזוהי דאגה חמורה לבריאות הציבור. חיוני שצרכנים ישקלו מידע זה בעת ביצוע רכישות.
כימיקלים: משבשים אנדוקריניים, PFAS ("כימיקלים נצחיים")
בנוסף לחומרי הדברה מסורתיים, ישנם חומרים מזיקים נוספים המהווים איום על הבריאות. משבשים אנדוקריניים ו-PFAS, המכונים לעתים קרובות "כימיקלים נצחיים", הופכים לנושא דאגה גובר. חומרים אלה יכולים להצטבר בסביבה ובגוף האדם, ולגרום לסיכונים בריאותיים חמורים.
המלצה: בחרו מוצרים אורגניים או מקומיים כדי להגביל את החשיפה
כדי למזער את החשיפה לחומרי הדברה, מומלץ לבחור מוצרים אורגניים או מקומיים. חלופות אלו לרוב נקיות מכימיקלים מזיקים ותורמות לאורח חיים בריא יותר. על ידי בחירות מודעות, צרכנים יכולים לא רק להגן על בריאותם, אלא גם לתרום לעתיד בר-קיימא יותר לסביבה.